У франківській кам’яниці без погодження управління архітектури роблять окремий вхід у підвал, ВІДЕО


Мешканець 110-річної старовинної кам’яниці на вулиці Грушевського, 1 в Івано-Франківську без погодження з управлінням архітектури пробиває окремий вхід у власний підвал.

 

Станіслав Вознюк, який орендує магазин одягу "5.10.15" у будинку на першому поверсі, під яким, власне, тривають будівельні роботи телефоном розповів, що їх проводить сусід зверху. Він є власником цього підвалу, пише Побудовано з посиланням на Суспільне.

 

"Мені, звичайно, не вигідно, що він це робить. Прохід тут і так вузький. Не знаю, що там планують, але я бачу, що роботи ідуть, і вони вже бетонують, якісь дошки завезли. Я, як громадянин України, подав заяву в поліцію на них, шоб перевірили. Я зрозумів, що вони обмежилися штрафом - 1300 грн", - розповідає Станіслав Вознюк.

 

З власником підвалу зв’язатися не вдалося.

 

"Почали копати поблизу старовинної кам’яниці на початку квітня", - каже начальник управляння архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради Орест Кошик. - Подана заява в міський відділ Нацполіції, яка зараз проводить слідство на предмет внесення в реєстр кримінальних справ. Ми це ще два тижні тому робили чи три, відколи та історія почалася. Відразу фактично, бо зверталися в ДАБІ, Держархбудконтроль не може здійснити перевірки в зв’язку з карантином, по-перше, а по-друге, їх там ліквідували. Ми змушені були в поліцію звернутися, єдиний орган, який зараз шось зможе тут зробити".

 

Крєзнавець Ростислав Гандзюк розповідає, що цю кам’яницю збудував домовласник Ісаак Маєр Горовіц. На будинку є точна дата завершення будови — 31 травня 1910-го. Сьогодні це пам’ятка архітектури місцевого значення.

 

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: За добудову пам’ятки архітектури на вулиці Грушевського відкрили кримінальне провадження

 

"Будинок був зведений для проживання жителів Станіславова та приїжджих гостей, які не мали свого помешкання. Вони тут оселялися на деякий час за обумовлену плату. Будинок є цінний як в архітектурному, так і в історичному плані, тому що він є триповерховий, ростований замковим таким камінням, збудований з цегли. Має горище, підвальні приміщення ", - каже Ростислав Гандзюк

 

Поліція за даними зверненнями проводить перевірку. Про це повідомила речниця ГУНП в області Христина Максимчак.